Živo se spominjam, kako sem prvič pustila svojo hčerkico doma. Ko je bila stara približno pet tednov, sem šla v kino z nosečo prijateljico in imela tri ure zase. Z možem sva se že pred porodom pogovarjala, da si bom vzela nekaj časa zase. Po petih tednih se mi je zdel pravi čas. Iztisnila sem mleko v stekleničko in z nekaj tesnobe odšla. Najbolj se spominjam občutka zmagoslavja ter strahu in olajšanja, da mi je uspelo.

To delim z vami, ker lahko sicer v prvih nekaj mesecih po porodu postanete skoraj nevidni, saj se dojemanje samega sebe spremeni. Tako zelo se osredotočate na malo osebo, da pozabite, da je to čas mejnikov tudi za vas, mejnikov, ki jih je vredno praznovati.

Small Victories

Ko greš prvič ven brez otroka

Ni treba, da greste za dolgo. Lahko greste v trgovino, na sprehod, pogosto pa je lahko tudi lepotni salon. Morda boste šli na depilacijo, si uredili pričesko ali si oblikovali obrvi. Kar koli boste počeli, v tem uživajte. Najprej načrtujte in nato uživajte. Če boste imeli načrt, boste malo manj tesnobni ob misli, da boste nekaj časa ločeni od otroka. Otrok v varnih rokah in vi uživate v času zase – to je dobro za otroka in vajin odnos. Le tako lahko napolnite svoje baterije.

Oh yes! Those great firsts for yourself!

Uživanje v hrani, ki je bila v nosečnosti prepovedana, in pitje alkohola

Ah! Okus alkohola po skoraj enem letu! Morda gre za sir s plemenito plesnijo, surove ribe ali za mehko kuhano jajce. Kar koli že je, se zavedajte, da sta se vaša čuta za okušanje in vohanje spremenila. Dokler se poporodni hormoni ne umirijo, mogoče v hrani sploh ne boste uživali. Pri alkoholu pazite, saj se je vaša toleranca zmanjšala, zato boste kar hitro postali »dobre volje«. A vseeno lahko ta dogodek malce proslavite. Načrtuje ga v času, ko otrok najdlje spi, in začutite vznemirjenje ob vrnitvi koščka nekdanjega življenja – pred prihodom štruce veselja.

Prvi spolni odnos

Ta zadeva je lahko kar kočljiva, zlasti z bolečo nožnico, ki se celi, rano po carskem rezu, novo obliko telesa in nezmožnostjo zbrati energijo ter dati pobudo za spolnost oziroma se odzvati nanjo. Če po medicinsko priporočenem času abstinence (kar je običajno šest tednov) občutite vzburjenost in si želite spolnosti, pojdite počasi. Za partnerja in vas bo to nova izkušnja, zato ni slabo, če se zadeve lotite s kančkom humorja. Naj bo to raziskovanje in ne le cilj. Začnite počasi in ponovno odkrivajte drug drugega. Bodite odkriti. Če se ne počutite dobro, to povejte. Morda se bo zgodilo spontano, a še verjetneje si boste morali namensko vzeti čas in ponovno vžgati iskrico v spolnem življenju. Priporočam soboto popoldne med otrokovim spanjem.

Prvič, ko se vam zdi, da ste dobra mama

Lahko se zgodi čisto bežno, a vas popolnoma preplavi. Prvič, ko boste samodejno in brez obotavljanja otroka dvignili in ga previli ali ga gugali na kolenih s trebuščkom navzdol, ker veste, da mu je to všeč. Meni se je to zgodilo v četrtem mesecu, ko sem hčerko nosila v nosilki po stanovanju in vmes kaj postorila. Nenadoma sem pomislila: »Našla sem rešitev.« Občutek ni trajal prav dolgo, a nenadoma sem imela čisto majhen dodaten dokaz, da sem tega zmožna in da sem dobra mama. In čeprav nisem vedela, kaj še prihaja, sem vedela, da se bom že znašla ... slej ko prej.

Prvič, ko otrok zajoka in ga končno razumete

Priznati moram, da me je ta jezik jokanja begal. V knjigah sem brala, da se jok razlikuje glede na potrebe. Povem vam, da sem v prvih treh mesecih ob njenem joku čutila samo tesnobo. Kaj bi bilo lahko narobe? Ji je vroče, jo zebe, je lačna, muhasta, jezna, mokra, pokakana, je smrtno ogrožena? Kaj mi skuša povedati? Sčasoma sem razumela, da z ostrim krikom na nekaj opozarja in da s pojokavanjem sprašuje, ali je kdo tam.

A potrebovala sem kar nekaj časa, da sem to ugotovila – takrat sem se sama sebi zdela nepremagljiva, kot da bi dešifrirala Morsejevo abecedo.

Prvič, ko greš ven s prijateljicami

To pa je dogodek. Srečanje s prijateljicami kot v starih časih, ko spreminjaš svet, običajno z nekaj hrane, s kozarcem vina ali koktajlom in s čenčami, ki jih razumete samo ve.

V prvih tednih je težko ostati brez rednih odmerkov opore, zlasti če ste prvi, ki imate otroka. Ugotovila sem, da je najbolje pripraviti program. Ali boste imeli kakšne omejitve? Boste morali zgodaj domov? Boste počeli vse, kar počnete sicer, ali le nekaj od tega? Se jim boste pridružili na večerji, ne pa na pijači, in nikakor ne na nočnem pohajkovanju?

Ugotovila sem tudi, da je najbolje, da si iztisnete oziroma pripravite dovolj mleka za čez noč in za zjutraj. Če lahko, naj vam kdo pomaga zjutraj, ko boste še posebej utrujeni.

Prvič, ko lahko oblečete prednosečniška oblačila

Naj vam povem kar naravnost. To lahko kar traja. Na primer leto ali dve ... morda pa do tega sploh nikoli ne pride. Poznam nekaj žensk, ki so se odločile za trebušne trakove in poporodno operacijo. Jaz se nisem odločila za nič od tega in povem vam, da sem šele čez dve leti začutila, da je bilo telo spet moje. Ni šlo le za težo ali trebuh, ki je bil videti kot želatina še dolgo po porodu. Šlo je za to, da so se mi dojke povečale, se skrčile, se prilagodile in se ponovno skrčile. Težko je bilo in bila sem kritična, a ni pomagalo. Na koncu sem poiskala čisto oblačilo, ki ga ni bilo treba likati in ki je v tistem trenutku zakrilo moje pomanjkljivosti. Skušala sem izgledati kar najbolje, kakršna sem pač bila – težka lekcija, a s tem sem se razbremenila.

To je nekaj prvih trenutkov, ki se jih spominjam, a materinstvo je pot, ki jo vsaka doživlja drugače.