Počutim se nekoliko krivo, da pišem o tem. Če ste mi vsaj malo podobni, si boste v prvih tednih po porodu neustavljivo zaželeli masažo. Spomnim se, kako sem si želela, da bi me nekdo božal, pregnetel in sprostil. Povedala vam bom majhno skrivnost, kako priti do časa, prostora in priložnosti za masažo.

Prvi način je naslednji: ko vas najboljša prijateljica pred porodom ali po njem vpraša, kaj si želite, ji odgovorite natanko takole:

»Bon za profesionalno poporodno masažo in tvoje varstvo.« Če imate srečo in boste to res dobili, bodite pozorni, da ima terapevt izkušnje pri delu z novopečenimi materami.

Masaža ni le razvajanje, je ena najstarejših oblik skrbi zase. Občutek dotika ima terapevtske koristi, saj sprošča mišice, s tem pa tudi duha. Pospešuje krvni obtok, zato je odličen način za aktivacijo limfatičnega sistema, ki odstranjuje strupe in povečuje telesno odpornost. Ker se ob masaži sproščajo tudi endorfini, je to odličen način za lajšanje bolečin, ki so posledica rojevanja, zlasti na zabrazgotinjenih predelih, ki ostanejo, ko se odprte rane zacelijo. Masaža je zlasti pomembna v prvih dneh, ko vam primanjkuje spanca, saj naravno upočasnjuje dihanje in tako pripravi telo na spanje.

Kaj pa če ne morem priti do profesionalne masaže? V tem primeru vključite svoje najbližje in najdražje – mamo, najboljšo prijateljico ali – še bolje – partnerja. Masaža je krasen način za ponovno intimno povezovanje v odnosu. Kot pri vsem pa je zelo pomembna priprava.

Izberite čas, ko vas nihče ne bo motil. Najbolje je, da se pred masažo stuširate in si tako ogrejete mišice – najboljši čas je pred spanjem. Izberite si olje, ki vam je všeč, na primer olje s hranilno osnovo, kot je olje sladkega mandlja, ali odišavljeno aromaterapevtsko mešanico s sivko in z vrtnico. Ležite na trdni ravni podlagi s podporo za dojke ali pa na boku – kar vam je udobneje. Čim večji del telesa si pokrijte, da vam bo toplo; odkrijte samo predel za masiranje.

Najbolje je začeti s pomirjevalno serijo dolgih božajočih krožnih gibov z obema dlanema. To je dobra tehnika, ki se lahko uporabi na katerem koli delu telesa, omogoča pa tudi izbiro pritiska. Ko začutite, kako gre, lahko prosite za močnejši pritisk na predelih z vozlički.

Namen masaže je sprostitev. Naj vam ne bo neprijetno prositi zanjo, saj predstavlja blažen občutek za telo in duha. Zdaj poznate vsa medicinska dejstva, če bi mogoče morali še koga prepričati.

Viri

Naana Orleans - Amissah
http://www.huffingtonpost.co.uk/naana-orleansamissah/