Ne skrbite, to ni test, na katerem bi bili lahko neuspešni, zato se ne vznemirjajte. Je le pregled vašega splošnega stanja.

Ni nekega določenega časa, po katerem bi se morali spet počutiti »normalno«, a tudi spolni odnosi, telovadba ali nošenje prednosečniških oblačil še ne bodo kmalu na vrsti.

To je idealna priložnost, da povprašate, ali vas kaj skrbi, zato ne bodite tiho, če bi se želeli o čem pogovoriti. Naj gre za oslabljen mehur, spopadanje z utrujenostjo ali strije in bolečine med spolnostjo, si zapomnite, da je vaše zdravje pomembno, zdravnik pa je tam za to, da vam pomaga.

KAJ LAHKO PRIČAKUJETE

Zdravnik se bo z vami pogovoril o tem, kako vam gre z dojenčkom, kakšno je vaše telesno počutje in kako je vaše telo okrevalo po porodu.

Zdravnik bo opravil zdravniški pregled.

Kako dolgo bo vse skupaj trajalo, je odvisno od tega, kaj imate povedati – če je vse v redu, boste opravili zelo hitro. Če se borite s poporodno depresijo ali fizičnimi težavami, povezanimi s porodom, pa lahko traja dlje.

ZDRAVNIŠKI PREGLED

Skupni cilj teh pregledov je ugotoviti, ali je vaše telo po porodu na poti okrevanja, ali se celi po pričakovanjih in vrača v normalno stanje.

 • Morda bodo preiskali urin in tako preverili, kako delujejo ledvice in ali imate kakšno okužbo.
 • Izmerili vam bodo krvni tlak.
 • Stehtali vas bodo in vam na vašo željo svetovali o zdravi prehrani, s katero boste izgubili poporodne kilograme.
 • Zdravnik bo pregledal nožnico in preveril, ali so se šivi zacelili in ali so mišice, vključene v rojevanje, spet nazaj na svojem mestu.
 • Odvzeli vam bodo tudi bris, če je čas zanj.
 • Če ste imeli carski rez, bo zdravnik pregledal brazgotino, če ste imeli epiziotomijo (prerez presredka z namenom razširitve nožnice med porodom), pa bo pregledal šive.
 • Povprašal vas bo, ali imate nožnični izcedek in ali ste že dobili menstruacijo (če še polno dojite, menstruacije še ne boste imeli).
 • Povprašal vas bo tudi o težavah pri zadrževanju urina ali blata, ki se po porodu pogosto pojavljajo. Če imate tovrstne težave, naj vam ne bo nerodno, saj vas zdravnik lahko napoti na fizioterapijo, vam predpiše določena zdravila ali vas napoti k specialistu na korektivni kirurški poseg. Fizioterapevt vam lahko svetuje, katere vaje redno izvajajte, da boste okrepili mišice medeničnega dna.
 • Odvzeli vam bodo kri, da preverijo, če imate pomanjkanje železa oziroma ste slabokrvni

DOBRO ČUSTVENO POČUTJE

 Zdravnik vas lahko povpraša o vašem počutju in tem, ali ste utrujeni, depresivni ali preobremenjeni z novimi odgovornostmi. Če vas o tem ne povpraša, povejte sami. Če se borite z depresijo, je to priložnost za pomoč.

 • Poporodna otožnost: Če ste jokavi, tesnobni ali depresivni, je čas, da prosite za podporo (če še niste). Poporodna depresija je zelo pogosta in prizadene eno od 10 novopečenih mater. Ne sramujte se tega. Zdravnik bo morda presodil, da potrebujete nasvet ali krajše zdravljenje z zdravili. Včasih lahko pomaga le pogovor z drugimi novopečenimi mamicami, zato se pridružite kakšni skupini za poporodno druženje. Informacije o tem vam morda lahko posreduje vaš osebni zdravnik, lahko pa se obrnete tudi na http://www.nijz.si/sl/poporodna-otoznost.

SPOLNOST IN KONTRACEPCIJA

 • Spolnost: Pravi čas za spolnost po porodu ni točno določen, zato se ne vznemirjajte, če do tega še ni prišlo. Če v spolnem življenju ponovno uživate, pa spolnost ne sme biti boleča. Če je, to ob priložnosti omenite zdravniku.  Pregledal vas bo in preveril, ali je vse v redu.
 • Kontracepcija: Zdravnik vas bo povprašal, katero kontracepcijo želite uporabljati, in vam jo bo po potrebi predpisal, oziroma naročil na naslednji pregled. Zavedajte se, da lahko zanosite že po prvi ovulaciji, zato se ne pustite presenetiti – če dojite samo delno, se ovulacija lahko že pojavi in lahko zanosite.

ZGODBA NEKE MAME

Ko sem rodila Oliverja, so se pojavile težave s stresno inkontinenco, vendar mi je bilo preveč nerodno, da bi to omenila babici ali patronažni sestri. Ko sem šla šest tednov po porodu k zdravnici, sem imela tega dovolj. Zbrala sem pogum in omenila svoje težave. Bila je zelo prijazna in mi je pojasnila, da je to zelo pogost pojav. Napotila me je k fizioterapevtu; ta me je naučil vaj za krepitev mišic medeničnega dna in te so mi resnično pomagale.

- Nicky Johnson, 29, mamica devetmesečnega Oliverja