KAKO SE POČUTITE PO PORODU: Lahko bi rekli, da umazano, prepoteno in s potrebo po temeljitem čiščenju. Doživeli ste enega izmed dnevov, ki se vam bo najbolj vtisnil v spomin, ter čustvene vzpone in padce. Ko je konec krvi, potu in solz rojevanja, si večina žensk zaželi umivanja in ščetkanja.

KDAJ SE LAHKO OPRHAM

To je odvisno od vrste poroda.

  • PO NORMALNEM PORODU: Če ste imeli normalen vaginalni porod, vas bo babica s partnerjem pustila po porodu sama, da spoznate otroka in ga morda prvič podojite. Po nekaj urah, ko ste z otrokom že dodobra poljubkovali, vam bo predlagala, da greste v kopalnico, skušate urinirati in se nato oprhate. Babice vas lahko tudi pospremijo, če ste še malo negotovi. V kopalnico vas lahko peljejo tudi na vozičku.
  • PO ŠIVANJU: Morda vas skrbijo šivi zaradi raztrganin ali epiziotomije (manjšega prereza presredka, ki ga včasih opravijo zaradi širitve nožnice med porodom), vendar vam bo babica pojasnila, da morate vzdrževati njihovo higieno in da je najbolje, da se čim prej začnete umivati.
  • PO CARSKEM REZU: Če ste imeli carski rez, še kar nekaj ur ne boste mogli hoditi ali stati, torej se ne boste mogli takoj oprhati.
  • PO PORODU Z EPIDURALNO ANESTEZIJO: Če ste imeli epiduralno anestezijo, morate počakati, da njeni učinki izzvenijo, da lahko spet hodite in da niste priklopljeni na intravensko infuzijo.

KAKO SE PRHATI V PRVIH URAH

Seveda veste, kako se prhati, a po porodu bodite pozorni na naslednje.

  • NE VZNEMIRJAJTE SE ZARADI KRVI: Ko boste prvič vstali, boste morda šokirani ob pogledu na izločeno kri (to imenujemo čišča). To je popolnoma normalen pojav in naj vas nikar ne skrbi; tudi če izločite večje strdke, ste omotični ali se vam vrti. Če ste zaradi izgube krvi zaskrbljeni, to povejte babici; ta vas bo pregledala in/ali preverila vaš krvni tlak.
  • LE POČASI Z DIŠAVAMI: Naj vas še tako mika, da bi se pod tušem ovili v peno sladko dišečih pripravkov, tega ne prakticirajte; babice imajo raje preproste neodišavljene izdelke, s katerimi se zmanjša tveganje za draženje, zlasti na nožničnem predelu.
  • UMIVAJTE SE NEŽNO: To ni čas za grobe umivalne gobice. Nežno se umijte in bodite še posebej pozorni na predel okrog nožnice, sploh če imate šive.
  • TEMELJITO SE OSUŠITE: Pomembno je, da predel okrog šivov temeljito osušite, da zmanjšate tveganje za okužbo.
  • NATO UPORABITE HIGIENSKI VLOŽEK: Prve dni po porodu boste potrebovali nekaj velikih higienskih vložkov, saj je čišča lahko precej obilna. Prav pridejo tudi spodnje hlačke za enkratno uporabo iz papirja (žal je res tako).
  • PREOBLECITE SE V SPALNA OBLAČILA: Zaradi očitnih razlogov se izogibajte belim oblačilom – temne pajkice in stara ohlapna majica s kratkimi rokavi so bolj praktične od spalne srajce.

PRHANJE IN KOPANJE V PRVIH DNEH

Ko pridete domov, se boste morda veselili kopeli ali prhanja in v tem videli dragoceni čas zase. Prhanje in kopanje naj bosta čas za sprostitev – če ste neprespani, vas prha lahko poživi, kopel pa vas sprosti pred nočnimi hranjenji.

ZGODBA NEKE MAME:

Prve tedne sem se prhala zjutraj, da sem se osvežila po nočnem dojenju, zvečer, ko se je Tom vrnil domov, pa sem si skušala privoščiti kakšno kopel. Dejansko je bil to edini čas v dnevu, ki sem si ga vzela zase, zato sem uživala v vsakem trenutku, za sprostitev pa sem si prižgala tudi radio. V kopel sem dodala sivkino olje, ki me je sprostilo, in prisegla bi lahko, da so se tudi šivi hitreje celili.

- Fiona, mamica dvomesečne Ave